Herkes İçin Mutluluk

Mutluluk Nedir

Günümüz insanı, mutluluk tanımını öğrendiği şekli ile peşiden koşulacak bir şey olarak görmektedir. Çoğu zaman mutluluk ile eğlence veya zevk birbirine karıştırılmaktadır.

Mutluluk Herman Hesse’ye göre “ne” değil, “nasıl”dır. Nesne değil, yetenektir. Mutluluk sevgiden başka birşey değildir. Sevebilen mutludur. Sevgi uğruna bireylere katlanabilmektir. Mutsuzluk bile sineye çekilebildiğinde mutluluk yaratır.

Mutluluk güzel bir eşte değildir. Herhangi bir güzellikte de değildir. Çünkü her güzellik kendi içinde mutsuzluk da barındırır. Güzele ulaşan insan o anda mutsuzdur artık. Güzel gözümüzü şenlendirirken bizi üzüntüye de boğar. Korku da hissederiz ona sahip olunca.

İyi İnsan

İyi insan, mutlu insandır. İnsan ne kadar toplum veya ahlak kurallarına uymaya çalışırsa çalışsın bu insanı mutlu etmeye yetmez. İnsanı iyi yapacak tek yol mutluluktan geçer. Mutlu insan başkalarına zarar vermeyeceği gibi, zarar vermediği, insanları insan olarak kabul ettiği için de mutludur.

Nasıl Mutlu Olunur

Mutluluğu yaşamak için öncelikle özgür olmak gerekir. Özgür olmayan insan korku duyar, umut ve beklenti içinde olur. Zaman ile bağın olmaması gerekir. Beklenti, umut ve korku insanın zaman hızla ileri veya geri hareket etme isteği yaratır. Tüm bu benliğin farklı enerjiler ile dolması, mutluluğun yaşanmasına engel olur.

Mutluluk onu görmediğiniz sürece vardır. Sabahın ilk ışıkları ile uyandığınızda zeytin ağacının dalından siz döner dönmez uçandır mutluluk. Onu göremezsiniz. Gördüğünüz anda onu sorgulamaya başlar, kendinizi mutsuz edersiniz.

Çok gezenler, mutsuzluğu en iyi bilenlerdir diyor Hesse. Gezginler hazzın geçiciliğini yaşamıştır.

Mutluluk, Peki Neden?

Mutluluk, insanın günümüzde inandığı herşeye aykırı, sosyal olarak aşkın birşeydir. İki dost bir araya geldi mi, orası onlara vatan olmuştur artık. Yağmurdan sonra güneş ışığının nereye düştüğü hiç önemli değildir. Günümüz insanı her an heryere yetişmek zorundadır. Sürekli birşeyler beklemek, bir şeylerin peşinden koşmak zorundadır.

Oysa mutluluk ansızındır, beklentilerin ötesindedir. Beklenmedik zamanda gelir, umulmadık şeyler yapar. Anı, hayat kılar, tek bir anın ötesine geçer hatta bazen. Satın alınamaz, başkasından istenemez.

Bir dünya düşünün, insanların başkalarını mutlu etmek için çalıştığı. Sizin başkalarının mutluluğunu düşündüğünüz bir toplumda sizden daha mutlu kim olabilir?